Stadsnomaden [ Stadsnomaden ]

Mededeling vooraf: Uit 'respect voor de privacy van de bewoners' (lees: ik durfde niet over het hek te klimmen) zijn de foto's van dit terrein nu niet echt de belangrijkste kunstwerken sinds De Nachtwacht geworden.

Maar wat is het? Nee, het is geen camping voor naturisten met een kleingeschapen tent of een opvanghuis voor vleugellamme vakantiegangers met dito kipcaravan. Hier wonen stadsnomaden!

Dat klinkt natuurlijk best stoer, in een soort van Lonely Planet-stylee, maar laat u niet misleiden; net als woonwagenbewoners hebben stadsnomaden maar één wens: hun hele leven lang op dezelfde plek blijven wonen.

Aanvullende informatie uit de gemeentegids bij deze foto: bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2002 bedroeg het aantal VVD-stemmers op dit terrein exact nul.

Een stadsnomade die toevallig aan kwam wandelen (waarschijnlijk kwam hij net uit Parijs of Keulen, want die twee steden liggen volgens Parkhaven.nu 'op loopafstand' van dit terrein), vroeg mij - enigszins geërgerd - in het Engels waarom ik hier aan het fotograferen was. In mijn beste Engels antwoordde ik hem dat ik een artist was, bezig met een project. Gelukkig had ik mijn artistieke gele blouse aan en keek ik tamelijk verwilderd uit mijn ogen (omdat ik dan wel een 800 uiro kostende digitale camera van de ex-directeur van Uselab om mijn nek had hangen, maar geen flauw idee had hoe deze te bedienen), dus hij geloofde mij. Achteraf bezien ook niet zo gek eigenlijk - het was tenslotte de waarheid. 'Utrecht-Centraal ligt op enkele minuten lopen vanaf Parkhaven. Bus, tram en trein staan hier voor u klaar om u door heel Utrecht en de rest van Nederland te vervoeren. En met de supersnelle ICE en, via Schiphol of Den Haag HS, Thalys bent u binnen een paar uur in Keulen of Parijs!' De nomade werd na mijn uitleg iets toeschietelijker, en vertelde mij dat ze hier binnen een week moesten vertrekken, op last van de eigenaar van het terrein. (Zijn aan achterstallig onderhoud lijdende hond gaf deze mededeling nog wat meer emotionele lading, door zijn droevigste blik op te zetten.) Ik wilde de nomade opbeuren, door hem te vertellen dat ze misschien met alle bewoners wel een bungalow met carport aan de overkant van het kanaal konden kopen, maar ik wist niet wat die twee woorden in het Engels waren, dus hield ik mijn mond maar. (Dat zouden meer mensen moeten doen.)

Na nog wat communicatiestoornissen over en weer deed ik het dopje maar weer op de lens van de camera, sprong op mijn fiets, wenste de nomade een welgemeend 'Toedels!' en peddelde over de Nelson Mandelabrug terug naar huis.

Was dat de Eiffeltoren die ik daar in de verte zag, of toch een hijskraan?Het volledige bouwkundig onderzoek (125 pag.) is te verkrijgen door 375 uiro over te maken op rekeningnummer 123032393, ten name van de firma [ Maar wat is het? ] te Utrecht, o.v.v. 'Belangrijk Rapport #9'. De opbrengst van de verkoop van dit rapport wordt door de directeur van deze firma aangewend om een woning in Parkhaven aan te schaffen.U kunt deze pagina nu verlaten via het onderstaande interactieve cybermenu™

Maak uw keuze:

1. Ik begrijp het niet helemaal. Is dit nu allemaal serieus bedoeld of niet? Ik wil het hele verhaal graag nog eens lezen. (Klik hier)

2. Wat een stomme website is dit. Je kunt er niet eens SMS-jes versturen! Geef mij maar Startpagina.nl. Durk-Jan is de bom! Wist je dat hij die startpagina oorspronkelijk voor zijn oude vader heeft gemaakt? (Klik hier)

3. Eigenlijk was ik op zoek naar die vacaturesite, je weet wel, die uit die leuke reclame met al die leuke mensen met hun leuke laptops op dat leuke terras! (Klik hier)

4. Eigenlijk was ik op zoek naar een foto van het naakt douchende Swedish Bikiniteam! Rowr! (Klik hier)

[ Maar wat is het? ]