Een Playboy en een fles olijfolie

Luister eens naar dit nummer van Carice van Houten. Je vindt het vast leuk. Als iemand van mijn vrienden dit tegen mij zou zeggen, zou ik hem direct ontvrienden. Toch laat ik mij dit soort adviezen dagelijks opdringen door mijn vrienden van de firma Spotify. Voor 120 euro per jaar krijg ik allerlei aanmatigingen, ongerijmdheden en soms zelfs leugens door deze muziekdienst naar mijn hoofd geslingerd. Eigenlijk is het een soort sadomasochisme - niet voor niets is die Spotify-interface uitgevoerd in vijftig tinten grijs.

Leugens, ja, ik zei het. Zo staat er nu in mijn Spotify: Het is een tijdje geleden dat je naar ZZ Top hebt geluisterd. Nu afspelen? Die bewering is apert onjuist, want ik heb vannacht nog naar ZZ Top geluisterd. Ik heb hun hele lp Rio Grande Mud gedraaid op de draaitafel in mijn woonkamer. Onbeperkt genieten was dat. Wat een rasartiesten zijn het toch ook! En die drummer heet Frank Beard, maar is de enige zonder baard, hahaha!

Een stukje lager lees ik een bewering die ik nog erger vind: Mensen die luisteren naar Tame Impala luisteren ook naar James Blake. Dat is werkelijk van een stuitende arrogantie. Wie denkt Spotify wel dat hij/zij is? God (m/v)?

Het programma komt ook schijnbaar uit het niets met tips als: Heb je Arche van SX al gehoord? Probeer het eens. Waarom zou ik? Of dit: Je hebt Sebadoh geluisterd. Wil je naar een concert bij jou in de buurt? Waarschijnlijk werken ze voor deze service samen met Apple Maps, want vervolgens wordt Nijmegen aangeraden, op '26 Oct'. Dat is helemaal niet bij mij in de buurt en daarbij: een dag eerder geeft Sebadoh een concert in mijn woonplaats Utrecht. Raah!

Ik snap wel hoe het komt, al die mislukte aanbevelingen, want ik koop ook weleens op een middag 48 blikjes bier, een gootsteenontstopper, een Playboy en een fles olijfolie. Maar dat wil toch niet zeggen dat die dingen iets met elkaar te maken hebben? Dat is de fout die ten grondslag ligt aan deze adviesalgoritmes. Het gevolg: als ik bij mijn vrienden van de firma Bol.com één keer een 538 Hitzone-cd koop voor de verjaardag van mijn neefje, word ik de rest van mijn leven geconfronteerd met handelswaar van een Roemeense braderie. Je vraagt je af of de Nederlandse regering soms ook de algoritmes van Bol.com en Spotify gebruikt. Liefhebbers van de Fyra bestelden ook de JSF.

Dit soort kunstmatige intelligentie bestaat uit veel kunstmatigheid en weinig intelligentie. Kunstmatige intelligentie creëren lukt prima als het gaat om schaken en dammen, maar het herkennen en simuleren van taal, cultuur of het leven in het algemeen is een stuk lastiger. Als lakmoesproef dient in dit vakgebied de Turingtest, genoemd naar de Engelse wiskundige Alan Turing (1912-1954). Die test komt hierop neer: wanneer een computer iemand kan laten geloven dat hij een mens is, is het kunstmatige intelligentie-programma geslaagd. Nu, dat kan nog wel veertig cd's van Carice van Houten duren. Ik beveel Bol.com en Spotify dan ook aan om tot die tijd hun aanbevelingen achterwege te laten. Probeer het eens.

Eerder gepubliceerd als column in Bright #54



[ Maar wat is het? ]