Villa Staatsgeheim [ Villa Staatsgeheim ]

Een oase in een woestijn van lelijkheid, deze villa uit de jaren twintig. Het pand werd gebouwd voor en door Jan Jongerius, de eerste Ford-dealer van Nederland, beter bekend onder zijn bijnaam de R. Kelly van het Merwedekanaal - een eretitel die hij vlak voor de Tweede Wereldoorlog verwierf door in deze villa regelmatig feesten te geven die zo het decor voor een R&B-clip hadden kunnen vormen. Zijn lijfspreuk was dan ook: Pass the Courvoisier.

Voor de architectonisch uitgedaagde lezer: de bevallige vorm en het ooit stralend witte pleisterwerk van de villa zijn kenmerkend voor een bouwkundige stroming genaamd de nieuwe zakelijkheid. Waarschijnlijk ironisch bedoeld, de bouw van het huis in deze stijl, want in 1953 ging de firma Jongerius failliet.

Vanaf het midden van de jaren vijftig tot mei 1998 was de villa in gebruik door de Militaire Inlichtingendienst. Daarna trok er een groep veganistische krakers (van wie er enkele ook nog vaginistisch waren) in het leegstaande pand, dat door hen Villa Staatsgeheim werd gedoopt.

De krakers leefden hier enige maanden een rimpelloos leven. Totdat De Krakersbode onthulde dat een aantal bewoners van Villa Staatsgeheim 's nachts regelmatig stiekem rookworsten ging eten bij de eerder genoemde sloot met lichtgevende boerenkool. Als gevolg van deze publicatie ontstond er een ideologische scheuring in het krakersbolwerk. Herdershonden werden tegen elkaar opgehitst, cassettebandjes van The Exploited waren ineens gewist en niemand die er wat van wist, er werd aan elkaars dreadlocks getrokken, kortom: de groep ging aan interne strijd ten onder. Het balkon aan de rechterzijde van Villa Staatsgeheim Na zes maanden werd de autonome republiek weer een monarchie, en de nieuwe koning van Villa Staatsgeheim is het Amsterdamse ID-TV, dat hier momenteel de nu al kwakkelende ziekenhuisserie Hartslag opneemt. Deze villa is dus niet de huisartsenpost van uw toekomstige wijk! (En Marc Klein-Essink is géén echte dokter! Geloof hem toch niet, dames! Niet elke man met krullen in en een witte jas aan is dokter!)Toe maar! Ja hoor!